07 februari, 2024

Nu byggs nya Fenomenmagasinet

Aktuellt

Nu byggs nya Fenomenmagasinet

Nu är ett första spadtag för Fenomenmagasinets nya hus taget. De nybyggda lokalerna beräknas stå klara under andra halvan av 2025 . Det symboliska spadtaget blev i sann Fenomenmagasinet-anda med en hemmabyggd grävskopemaskin som sattes igång av förskolebarn från Skattegårdens förskola och avdelningen Mulle meck.

– Äntligen är grävskopan i marken. Vi ser fram emot att få öppna vår verksamhet igen i nya lokaler, säger Åsa Mistrén Kämpe, chef på Fenomenmagasinet.

Nytt hus på Valla gård

Spadtaget ägde rum på platsen där det nya Fenomenmagasinet kommer att ligga, på Valla gård, nära universitetet, Vallaskogen och Gamla Linköping.

– Det här kommer bli en trivsam och inspirerande mötesplats. Jag hoppas att ännu fler unga med olika bakgrunder från hela Östergötland kommer besöka Fenomenmagasinet. Det är värdefullt att få öppna dörren till naturvetenskap och teknik, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hemmabyggd grävmaskin

Under spadtaget var förskolebarn från Skattegårdens förskola i Skäggetorp särskilt inbjudna. Deras stora uppgift blev att starta igång den grävskopemaskin som Fenomenmagasinet byggt för spadtaget. En knapptryckning och maskinen startade igång och barnen jublade.

Fenomenmagasinet har en lång historia som science center i Linköping och regionen. I början av 2022 flyttade verksamheten  ur sina lokaler i Gamla Linköping, och har sedan dess bedrivit en mobil verksamhet.

– Sedan flytten har vi pratat med både Fenomenmagasinet och Kulturfastigheter och när möjligheten kom att bygga nytt på den här tomten kändes det självklart. Det är en fantastisk plats och känns bra att vi kan hjälpa till att uppfylla Fenomenmagasinets behov som finns för deras unika verksamhet, säger Micael Antamo, vd för Lejonfastigheter som är byggherre för Fenomenmagasinet.

Projektbudgeten för bygget av Fenomenmagasinet ligger på 85 miljoner kronor.

Flera involverade parter

Det är i nuläget tre parter som står för Fenomenmagasinets verksamhet, Linköpings kommun, Region Östergötland samt Linköpings universitet. Tekniska verken tillkommer som en fjärde part från 2025 för att möjliggöra verksamhetens fortsatta utveckling.

Under ett normalår tar Fenomenmagasinet  emot cirka 40 000 besökare per år. Av dessa är cirka 25 000 allmänhet och cirka 15 000 elever från hela regionen.

Under byggprocessen på Valla gård kommer gång- och cykelvägen genom Valla gård att tillfälligt ledas om. I övrigt är verksamheten i Gamla Linköping och på Valla gård igång som vanligt.