17 april, 2024

Besöksmål vid Roxen invigt

Aktuellt

Linköpings nya besöksmål är invigt

Med utsikt över Roxen från det nya fågeltornet, en helt ny värmestuga och brygga välkomnas nu nyfikna besökare till Stångåmyningen vid Roxen. Platsen knyter samman Stångåstråket och bjuder på ett rikt djurliv.

Ny värmestuga. Foto: Leif Bronsén

En av Linköpings bästa platser för fågelskådning återfinns vid Stångåmynningen vid Roxen.  Byggnationen påbörjades i augusti 2023 och med hjälp av Stefan Erikson (M), kommunalråd och ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden, Roger Bandick (S) från Westman-Werneska stiftelsen samt elever från Tornhagsskolan invigdes den under onsdagen.

Invigningscermonin bjöd på traditionsenligt tal och med hjälp av tre elever klipptes invigningsbandet. Därefter fick besökarna förse sig med fika för att sedan ta del av guidade rundturer på temat Fåglar och Under ytan.

Eleverna Seth Kimaite, Lykke Åberg och Vilma Wingsthål Hultberg stod för bandklippningen tillsammans med Roger Bandick (S) och Stefan Erikson (M).
Officiellt invigt.
Med stöd av Westman-Wernerska stiftelsen.

”Knyter ihop staden”

Med det nya besöksmålet på plats hoppas man locka fler besökare till denna mynning vid Roxen. Med en attraktiv plats vid Stångåstråkets spets blir det en mer attraktiv plats.

– Vi har försökt knyta ihop staden med Roxen och göra Stångåmynningen mer tillgänglig för invånarna. Det här är ett jättefint besöksmål oavsett om man ska fågelskåda, gillar friluftsliv eller bara vill komma ut i naturen, säger Stefan Erikson (M), samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Foton: Leif Bronsén

Välkommen på naturguidning

Missade du invigningens guidningar? Ingen fara! En ny chans att se de många fågelarterna som befinner sig i och runt Roxen ges den 18 maj klockan 09:30. En gratis fågelguidning på den nya anläggningen vid Stångåmynningen i samarbete mellan kommunen och Linköpings fågelklubb. Läs mer på Naturkartan.se:

Naturkartan

Text: Leif Bronsén