14 maj, 2025

Unga bygger för unga – invigning av elevrenoverade lägenheter i T1

Unga bygger för unga – invigning av elevrenoverade lägenheter i T1

Idag, den 14 maj, invigs fem nyrenoverade lägenheter i Linköpingsstadsdelen T1 – resultatet av ett unikt samarbete där bygg- och anläggningselever från Anders Ljungstedts gymnasium själva varit med och byggt bostäder för unga. Lägenheterna är nu inflyttningsklara och hyrs ut via Stångåstadens ungdomsförtur.

De nya bostäderna – fyra ettor och en tvåa – har vuxit fram i en ombyggd förskolebyggnad genom projektet Unga bygger för unga, där Stångåstaden, Teknikbyggarna och Anders Ljungstedts gymnasium gått samman för att ge unga både praktisk erfarenhet och ett första steg in på bostadsmarknaden.

Leif Bronsén (M), styrelseledamot i Stångåstaden, betonar projektets dubbla värde:

– Det är ju första gången som ett sånt här projekt görs i Linköping, så det är extra roligt att se att det fungerar så pass bra! Genom Stångåstadens ungdomsförtur har dessa lägenheter som eleverna varit med och tillskapar hyrts ut till ungdomar i 18–24 års ålder. Vem vet, det kan ju till och med vara så att en av eleverna – eller någon av deras vänner – flyttar in nu lagom till studenten.

Projektet har erbjudit eleverna möjlighet att följa ett helt byggprojekt från start till mål, med handledning på plats tre dagar i veckan. Förutom bostäder med hög kvalitet har målet varit att skapa ett lärande hela vägen.

– Tanken har varit att eleverna ska få följa ett bygge på riktigt – från start till färdiga hem. Resultatet ska självklart hålla Stångåstadens vanliga nivå, men i det här projektet har vi också lagt stort fokus på själva lärandet. Det måste få finnas utrymme att göra fel, göra om och göra rätt. Därför har det varit avgörande att hitta en entreprenör som både kan handleda och verkligen brinner för att ungdomarna ska lyckas. Något som medarbetarna verkligen lyckats mycket bra med säger Leif Bronsén.

Lägenheterna kommer fördelas till ungdomar mellan 18–24 år via Stångåstadens ungdomsförtur. Ungdomsförturen finns till för att underlätta för ungdomar att få sitt första egna boende. Totalt fördelas årligen cirka 80 ettor och tvåor via Stångåstadens ungdomsförtur.

– Det är glädjande att se hur detta projekt har utvecklats och att ungdomar får möjlighet att vara med och skapa boenden för andra ungdomar. Det är ett konkret exempel på hur samarbete mellan olika aktörer kan leda till positiva resultat – både för individen och för hela samhället avslutar Leif Bronsén.