15 maj, 2024

Slottsparken öppnas upp för fler i sommar!

Aktuellt

Slottsparken öppnas upp för fler i sommar!

Niklas Borg, Christel Storm & Kristina Edlund Foto: Leif Bronsén

 

Efter en överenskommelse mellan kommunen och landshövdingen kommer allmänheten att erbjudas kostnadsfria guidade turer i Slottsparken under sommaren. Totalt handlar det om 15 tillfällen.  

Linköpings slott och den tillhörande Slottsträdgården, även kallad Slottsparken, ligger centralt och förvaltas av Statens fastighetsverk. Slottsparken är en inhägnad yta och därmed inte synlig eller tillgänglig för allmänheten.   

 

Linköpings slott är en av Sveriges äldsta byggnader, med en 900-årig historia. Den tillhörande Slottsparken är lika gammal och har använts till trädgårdsodlingar sedan 1100-talet. Båda ingår i det statliga byggnadsminnet.  

 

– Det känns bra att vi kan öppna upp den här fina historiska miljön för fler Linköpingsbor. Jag hoppas att många tar tillfället i akt att se Slottsparken, och även passar på att besöka Linköpings slotts- och domkyrkomuseum, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

 

De utökade guidade turerna är en följd av ett avtal som Linköpings kommun har tecknat med landshövdingen.

– Förutom att fler nu får möjlighet att se Slottsparken hoppas jag att de guidade turerna också kan ge ett lyft för Linköpings stadskärna i sommar, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

I avtalet är det överenskommet att kommunen är med och finansierar en tjänst som museichef för Linköpings slotts- och domkyrkomuseum. Finansieringen gäller för 2024.

– Linköping har varit en kyrklig centralort sedan 1100-talets början och residensstad för landshövdingar sedan 1600-talet. Min förhoppning är att fler nu kommer att upptäcka de fantastiska miljöerna runt slottet och Domkyrkan,  säger Carl Fredrik Graf, landshövding i Östergötland.