07 november, 2024

Krafttag för att Skäggetorp inte längre ska klassas som ett särskilt utsatt område

Krafttag för att Skäggetorp inte längre ska klassas som ett särskilt utsatt område

Under torsdagen signerades det lokala medborgarlöfte för Skäggetorp som Linköpings kommun har tagit fram tillsammans med 16 lokala aktörer. Genom löftet arbetar nu samtliga aktörer tillsammans för ett tryggare och säkrare område med det långsiktiga målet att Skäggetorp inte längre ska klassas som ett särskilt utsatt område.

Polisen tar löpande fram en nationell lägesbild över utsatta områden i Sverige. Det rör sig om geografiskt begränsade platser som är socioekonomiskt utsatta och där kriminella har inverkan på lokalsamhället. Skäggetorp klassas som ett särskilt utsatt område, vilket är den allvarligare av de två kategorier som polisen använder sig av. 

– Det är ett misslyckande för Linköping att vi har ett särskilt utsatt område, vi behöver ta krafttag för att lyfta Skäggetorp. Ska vi lyckas måste det offentliga, näringslivet och föreningslivet gå ihop, det räcker inte med enbart kommunen, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.

De personer som begår brott och är inblandade i kriminella nätverk utgör en mycket liten del av befolkningen i utsatta områden, men trots att de är få har de stor inverkan på områdena.

I Skäggetorp finns ett stort engagemang för det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbetet, samtidigt visar lokala trygghetsundersökningar att otryggheten i Skäggetorp är högre än i övriga stadsdelar och att kvinnor känner sig mer otrygga än män. Att öka tryggheten och trivseln i den offentliga miljön är därför en viktig del i arbetet med medborgarlöftet. Arbetet kommer också fokusera på att öka de boendes tillit till samhället samt minska rekryteringen av barn och unga till kriminalitet. 

– De kriminella gängens rekrytering av barn och unga måste angripas på flera nivåer, både genom skolans och socialtjänstens förebyggande insatser men också genom att skapa fritidsverksamheter som lockar barn och ungdomar och genom att hjälpa unga in på arbetsmarknaden. Precis däri ligger styrkan i det lokala medborgarlöftet, det stora engagemanget av flera olika aktörer som tillsammans kan ta fram breda insatser, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande.  

Arbetet med medborgarlöftet påbörjades i juni och flera av aktörerna har redan hunnit genomföra olika aktiviteter som Skäggetorpsborna har kunnat ta del av. 

– Syftet med det lokala medborgarlöftet i Skäggetorp är att på ett strukturerat sätt arbeta brottsförebyggande och trygghetsskapande över tid och kunna kommunicera vad som görs till boende och besökare, säger Roger Lönnqvist, analysledare Säkerhetssamordnare Socialförvaltningen.

– Det känns både förväntansfullt och spännande att fortsatt få driva vårt viktiga arbete för att tillsammans lyfta Skäggetorp som en gemensam stadsdel, samverkan innebär att vi tar ansvar för varje enskild medborgare, säger Johanna Nerhed, Fastighetsförvaltare Willhem. 

– Det är viktigt för oss att bygga relationer. Vi vet att vi har en väldigt stor marknad som tillhör Skäggetorp och många fall där vi inte har så stora relationer idag som vi önskar. Det handlar mycket om att sträcka ut en hand och komma själv och möta upp istället för att vänta att folk ska söka till oss, säger Kersti Juriloo, Shopping experience manager IKEA

– Starka samarbeten som får fler i jobb är receptet för ett samhälle med framtidstro. För oss är deltagandet i medborgarlöftet viktigt, avslutar Morgan Holmström, verksamhetsansvarig JOBCOM. 

Läs mer här: Lokalt medborgarlöfte Skäggetorp