09 januari, 2025

Så skyddas skattemedel i Linköping mot kriminella aktörer

Så skyddas skattemedel i Linköping mot kriminella aktörer

Polisen uppskattar att välfärdsbrottsligheten i Sverige omsätter uppemot 75 miljarder kronor årligen. Därför storsatsar Linköpings kommun på att bekämpa och motverka välfärdsbrott genom en rad insatser och åtgärder på flera nivåer.

 

Arbetet mot välfärdsbrott handlar i grund och botten om att Linköpingsbornas skattemedel ska hanteras på ett varsamt sätt samtidigt som oseriösa och kriminella aktörer ska hållas borta från det offentliga. Kommunen har bland annat utvecklat olika system för att upptäcka och förhindra felaktiga utbetalningar inom försörjningsstödet. Det genomförs också kontroller för att motverka fusk med föreningsbidrag, korruption och avtalsbrott vid upphandlingar. Genom en nära samverkan med andra aktörer såsom Polismyndigheten, Skatteverket, Försäkringskassan och Ekobrottsmyndigheten ska risken för missbruk av kommunala resurser minimeras. 

Att motverka välfärdsbrott handlar också om att skapa en sund konkurrens för närlingsliv och föreningsliv. I Linköping bedrivs arbetet bland annat genom kommunens tillstånds- och tillsynsverksamhet. Kommunen har även avtalscontrollers som arbetar heltid med att granska avtal, fakturor, marktilldelning och användning av kommunala fastigheter. 

-Som Linköpingsbo kan man känna sig trygg med att våra gemensamma skattemedel hanteras varsamt, vi kommer göra allt som står i vår makt för att jaga bort kriminella aktörer som försöker etablera sig i vår kommun, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande. 

Eftersom den organiserade brottsligheten ständigt utarbetar nya strategier för att komma åt skattemedel behöver kommunen kontinuerligt utveckla sitt eget arbete mot välfärdsbrott. Samtliga förvaltningar har nyligen genomfört riskanalyser som ska visa var eventuella sårbarheter finns. Dessa riskanalyser ska sedan ligga till grund för en uppdaterad kommunövergripande åtgärdsplan som förväntas vara klar under våren. Den kommer att visa var kommunens arbete mot välfärdsbrott behöver förstärkas och utvecklas. 

 

Exempel på insatser:
Kunskapshöjande insatser
För att öka medvetandet och sprida kunskap om vad välfärdsbrottslighet handlar om.
Lägesbild
Genomförda riskanalyser för att identifiera kommunens sårbarheter.
Tillstånds- och tillsynsverksamhet
En översyn pågår för att effektivisera tillsyner och kontrollverksamhet.
Upphandling
Kunskapshöjande insatser. Två heltidsanställda avtalscontrollers.
Mark, fastigheter och lokaler
Kunskapshöjande insatser. Bakgrunds- och avtalskontroller, tillsyner och kontrollverksamhet.
Bidrag till individer/föreningar
Skärpta och tydliga rutiner, personalresurser och tekniska hjälpmedel.
Fakturahantering
Utveckling av rutiner och bättre kontrollsystem.
Uppföljning
Revisioner och internkontroll. Ekonomisk och statistisk uppföljning.

 

Läs mer om välfärdsbrott här: Välfärdsbrottslighet