Genom att erbjuda SFI för föräldralediga får många fler, framför allt kvinnor, möjlighet till fortsatt språkutveckling. I Ryd är kurserna redan fyllda sedan uppstart hösten 2023. Nu öppnar SFI för föräldralediga i Berga och efterfrågan är stor. Sedan starten i Berga i september har klasserna blivit fulla direkt.
Under 2023 fattades ett politiskt beslut om en ny språksatsning för föräldralediga som behöver SFI.
– Väldigt glädjande att så många främst mammor tagit chansen att fortsätta utveckla sin svenska även under föräldraledigheten. Det kommer att vara till glädje för hela familjen, säger Fredrik Lundén (M) ordförande arbetsmarknadsnämnd.
Satsningen innebär att föräldralediga med barn upp till ett års ålder kan läsa SFI under sin föräldraledighet, med målet att öka möjligheterna för mammor att fullfölja SFI och snabbare komma ut på arbetsmarknaden. Ryd var först ut med att erbjuda SFI för föräldralediga i öppna förskolans och familjecentralens lokaler. Efter framgången i Ryd har satsningen utökats, där både föräldrar och barn gynnas av språkutvecklingen i en stimulerande miljö.
Målgruppen finns och efterfrågan är stor. Därför är SFI för föräldralediga inget projekt utan en permanent satsning. Resultaten från Ryd är goda och en utveckling av verksamheten tycktes självklar.
– Att kunna tala och förstå svenska är absolut nödvändigt för att vara anställningsbar, men även för att kunna vara delaktig i samhället. Att det nu finns möjlighet fortsätta utveckla språket även under en föräldraledighet där många annars går bakåt i språkkunskaper är ett viktigt steg för en bättre integration, fortsätter Fredrik Lundén (M).
Tillgänglighet är en viktig aspekt i satsningen, där lokaler och personal redan finns tillgängliga. Det handlar främst om att omfördela resurserna för att kunna erbjuda SFI till föräldralediga. Att utöka antalet platser och tillhandahålla SFI i fler områden bedöms som en positiv åtgärd, särskilt eftersom det är svårt för många mammor att ta sig från ett område till ett annat. Därför är det viktigt att SFI erbjuds på flera platser för att öka tillgängligheten och underlätta språkinlärningen under föräldraledigheten.
Kurserna äger rum dagtid i öppna förskolans lokaler samtidigt som den ordinarie verksamheten pågår. Mammorna har möjlighet att ta med sina barn till lektionerna, och efter lektionen får både föräldrar och barn chans att umgås med övriga deltagare på öppna förskolan. Det skapas en social miljö där samtal, lek och skratt bidrar till en positiv stämning. Att barnen får vara en del av verksamheten anses även främja deras tidiga språkutveckling, vilket är viktigt.
Språkutvecklingen hos mammorna visar goda resultat, då de kan fortsätta sina SFI-studier utan avbrott. Detta reflekteras i resultaten på nationella proven. Samtidigt stärks deras sociala nätverk och sammanhållning. Många mammor är motiverade att snabbt slutföra SFI och komma ut på arbetsmarknaden, vilket tyder på att insatsen går i rätt riktning.
Förutom samverkan inom kommunens olika förvaltningar finns ett nära samarbete med barnavårdscentralen (BVC), som spelar en viktig roll i att nå målgruppen. En processtödjare informerar vid introduktioner för nyanlända, och information delas mellan verksamheter under rektorsmöten. Den främsta kommunikationskanalen är dock deltagarna själva.
Positiva erfarenheter sprids genom muntlig rekommendation, vilket har lett till stort intresse för kurserna. SFI för föräldralediga är frivilligt, men efterfrågan är hög, vilket visas av de köer som uppstått. Ambitionen framöver är att kunna erbjuda SFI för föräldralediga på ännu fler platser.