22 oktober, 2024

Debatt: M: Vi har förstärkt dialogen mellan kommunen och näringslivet

 M: Vi har förstärkt dialogen mellan kommunen och näringslivet

Att utveckla företagsklimatet är ett långsiktigt arbete och därför är det glädjande att Linköping har haft en positiv utveckling i rankingen sedan 2019, skriver Niklas Borg (M) och Stefan Erikson (M).

Linköpings kommun bedriver ett omfattande arbete kopplat till näringslivsfrågor med särskilt fokus på att stärka dialogen mellan kommun och näringsliv. Ett arbete som uppskattas av många företagare och som också har gett oss bra betyg i flera mätningar och undersökningar. I Svenskt Näringslivs senaste ranking tog Linköping stora kliv fram, mycket tack vare den förbättrade myndighetsutövningen.

Näringslivets förutsättningar i Linköping är ett av sex områden som Moderaterna tillsammans med Socialdemokraterna prioriterar under den här mandatperioden. Vi har därför haft ett målmedvetet och fokuserat arbete runt det inom såväl olika förvaltningar som bolag, vilket också ger positiva resultat.

Vi har förstärkt dialogen mellan kommunen och näringslivet genom uppskattade branschdialoger, geografiska företagsträffar och ämnesspecifika möten som bland annat har handlat om trygghet och säkerhet. Vi har också utvecklat arbetet med Nöjd kund-index genom vårt NKI-råd inom kommunen. Effekterna av detta syns tydligt i kommunrankingen. Att utveckla företagsklimatet är ett långsiktigt arbete och därför är det glädjande att Linköping har haft en positiv utveckling i rankingen sedan 2019.

En viktig utgångspunkt för ett bra företagsklimat är att det ska vara enkelt för företagare att ta kontakt med kommunen för att få råd och stöd som underlättar deras vardag. Ett bra bemötande och förståelse för företagens och företagarnas villkor är oerhört viktigt, likaså att alla företag behandlas lika av kommunen, oavsett storlek. Just därför är också detta grundläggande i all kontakt som kommunens tjänstepersoner har med det lokala näringslivet.

Lika viktigt är att företag har förståelse för de kommunala och statliga regelverken och därför genomförs flera projekt i nära samverkan med näringslivet. Ett av de bästa exemplen på detta är Framtidens stadskärna där kommunen arbetar strukturerat tillsammans med fastighetsägare, företagare och organisationer och lär av varandra under vägens gång. Detta är ett unikt och mycket uppskattat arbetssätt för att stärka näringslivet. Därtill syftar den strategiska och långsiktiga medfinansieringen av projektet Citysamverkan till att öka samarbetet med cityföretagen varav en majoritet är mikro- eller småföretag.

Det har också varit viktigt för oss att arbeta för en sund konkurrens i Linköping och därför har vi ökat insatserna mot oseriösa aktörer och organiserad brottslighet. Genom ökad kontroll och uppföljning och fler tillsyner får vi bort kriminella aktörer som försöker komma åt skattemedel och manövrera ut hederliga företag. Det kommer vi aldrig att acceptera.

Svar på ”(L): Linköpings kommun får inte glömma småföretagarna” (18/10)