19 juni, 2024

Årets sommargågata

Aktuellt

Årets sommargågata med tema Barn är nu invigd!

Linköpingsborna kan nu glädjas åt sommarens gågata som i år har ett särskilt fokus på barnen med lekytor och plats för kreativitet.

För sjätte året förvandlas en del av Storgatan till gågata, från Läroverksgatan ända ner till Sankt Larsgatan.

﹘ Sommargågatan är mycket populär och har blivit en självklar del av stadskärnan under sommaren. Gågator med ett lugnare tempo hjälper till att skapa den där härliga och trygga känslan vi vill åt – Stora torget ska kännas som alla Linköpingsbors vardagsrum. I år satsar vi lite extra på barnen. Att barnfamiljer får ta plats i stadskärnan är mycket viktigt, säger Stefan Erikson (M), kommunalråd och samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Sedan Barnkonventionen blev lag i Sverige har det blivit allt viktigare att ta hänsyn till barnen i stadsutvecklingen, därför är också årets tema barn.

En plats för barnen i staden

Barnens betydelse är stor, och vad kan vara bättre än att ge dem en gata där de kan röra sig fritt utan att behöva oroa sig för trafik. Detta år förvandlas Folkes finrum till Folkes lekrum, komplett med små torgbord, sittplatser med spel och ritmaterial, griffeltavlor och en spelplan för bönpåsekastning. Lekytan har skapats tack vare Integrations- och arbetsmarknadsförvaltningens verksamhet Snickeriet på Dvärggatan, som även har sytt vimplar av återbrukad textil för att dekorera gatan.

Elever från årskurs 1 på Hagbyskolan har bidragit till projektet genom att skapa varningsskyltar för att påminna cyklister om att hålla gånghastighet. Det utlovas en färgglad gata med träd, blommor och gott om utrymme för lek.

Biltrafiken stängs av

Sommargågatan är öppen fram till den 25 augusti, och under denna period kommer buss- och biltrafiken att omdirigeras. Bussar kommer att stanna vid Trädgårdstorget istället för Stora torget. Genomfart mellan Stora torget och Läroverksgatan blir inte möjlig. Färdtjänst, hotellgäster och annan behörig trafik kommer dock fortfarande att kunna ta sig fram. Kartor och ytterligare information finns på kommunens webbplats.

Läs mer här: Sommargågatan 2024