Unga bygger för unga är namnet på det samarbete som råder mellan Stångåstaden och Anders Ljungstedts gymnasium i Linköping. Tre dagar i veckan kommer elever från skolans byggutbildning till en tidigare förskola i T1. Med hjälp av handledare från Teknikbyggarna är uppdraget att bygga om den gamla förskolan till fem mindre lägenheter. Ett projekt som nu kommit halvvägs och eleverna har jobbat på bra. Allt rivningsarbete är klart och nu är arbetet i fullgång med att sätta innerväggar och nya entréer. Våren 2025 är tanken att lägenheterna ska stå klara att hyras ut till ungdomar i åldern 18-24 år.
Konceptet unga bygger för unga togs initialt fram i Skellefteå hos det kommunala fastighetsbolaget Skebo och som lyckosamt också har genomförts av Hyresbostäder i Norrköping. I Linköping genomförs satsningen av Stångåstaden tillsammans med Bygg- och anläggningsprogrammet på Anders Ljungstedts gymnasium och entreprenören Teknikbyggarna. Fastigheten som ska byggas om till bostäder för ungdomar är en före detta förskola i stadsdelen T1. Totalt kommer fem lägenheter byggas – fyra ettor och en tvåa.
– Det är ju första gången som ett sånt här projekt görs i Linköping så extra roligt att se att det fungerar så pass bra! Genom Stångåstadens ungdomsförtur kommer de lägenheter som dessa elever är med och tillskapar hyras ut till ungdomar i 18-24 års ålder och vem vet det kan ju till och med vara så att en av eleverna eller dess vän flyttar in lagom till studenten, säger Leif Bronsén (M), styrelseledamot AB Stångåstaden.
Med hjälp och stöttning av handledare från Teknikbyggarna får eleverna möjlighet att uppleva hela processen på en arbetsplats, från start till färdig produkt. Handledarna har i sitt uppdrag att lära ut olika moment och dela med sig av sin erfarenhet, vilket både kan vara en utmaning men även en chans att bidra till utvecklingen av framtida kollegor. Byggutbildningens elever arbetar på plats tre dagar i veckan, där fyra elever är med samtidigt. Totalt kommer ungefär 25 elever att delta i projektet för att bygga om förskolan till lägenheter.
– Det är så värdefullt för gymnasieeleverna att kunna komma ut till en riktig arbetsplats under sin studietid och få med sig den erfarenheten. Vi behöver verkligen se till att möjliggöra fler sådana här initiativ säger Linnea Jägestedt (M), ordförande i bildningsnämnden.
För eleverna är detta en spännande upplevelse och de ser fram emot att kunna återvända och se de färdiga lägenheterna. De upplever att det är stor skillnad mellan att arbeta på en riktig byggarbetsplats och att vara i skolans verkstad, där det ofta handlar om att riva det man just byggt upp. På tal om skola. Tidigare var detta en av de förskolor som under mandatperioden lades ner. Nu när barnkullarna går nedåt behöver framförallt förskolelokaler kunna användas på andra sätt. Behovet av flexibla lokaler när lokalbehoven förändras är stort.
– Superintressant att få se en gammal förskola som ställs om och kan komma andra unga till nytta. Det här ger oss viktiga kunskaper om hur man skulle kunna arbeta även på andra håll, säger Johan Nordlander (M) gruppledare barn- och ungdomsnämnden.
Lägenheterna kommer fördelas till ungdomar mellan 18–24 år via Stångåstadens ungdomsförtur. Ungdomsförturen finns till för att underlätta för ungdomar att få sitt första egna boende. Totalt fördelas årligen cirka 80 ettor och tvåor via Stångåstadens ungdomsförtur. Slutresultatet ska bli lika bra som en vanlig Stångåstaden-produkt men i den här typen av projekt handlar det om att det ska vara ett lärande genom hela processen. Det innebär att det måste finnas tid för att kunna göra fel, göra om och göra rätt.