Vi genomför en kraftig satsning på fler tillagningskök inom kommunens vård- och trygghetsboenden med siktet inställt på att alla kök minst ska vara tillagningskök. Målet är att mer mat ska lagas på plats, för att förbättra matupplevelsen för de äldre och säkerställa högre kvalitet på måltiderna.
Genom att maten tillagas direkt på boendena, istället för att levereras från centrala kök, kan både smak och näringsinnehåll bevaras bättre. Målsättningen är att minst 70% av all mat som tillagas ska göra det på våra äldre- och trygghetsboenden. Vissa delar av måltiden kommer tillagas av kockar, 7 dagar i veckan, via ett produktionskök. Mer närlagad mat till våra äldre.
– Vi vet att maten spelar en avgörande roll för de äldres välbefinnande. När maten lagas på plats kan vi inte bara erbjuda fräschare och mer näringsrik mat, utan också skapa en trivsam miljö där doften av nylagad mat bidrar till en hemtrevligare atmosfär, säger Anita Jonasson Kroon (M), ledamot i Vård- och äldreomsorgsnämnden.
Satsningen på tillagningskök ses som en viktig del av vår prioritering att förbättra livskvaliteten för våra äldre inom äldreomsorgen i Linköping. Genom att satsa på lokal och närproducerad mat som tillagas nära de boende hoppas vi skapa en varmare och mer personlig omsorgsmiljö.
– Näringsrik mat är som medicin för den äldre, glädjande att den nu kan tillagas på våra vård- och trygghetsboenden, avslutar Anita Jonasson Kroon.